niedziela, 2 września 2012

Drożdżowe ze śliwkami i jabłkami

Wczesna jesień to  czas obfitych zbiorów.  Na straganach  pełno warzyw, grzybów, które cieszą nasze oczy. Najlepsze o tej porze są: jabłka i śliwki węgierki. 
Zbieg okoliczności? Właśnie prosto z działeczki przyjechały do mnie oto te smakołyki. Zbierane własnoręcznie przez naszą córkę.


Składniki:
- ciasto drożdżowe w proszku  ( tym razem użyłam gotowca, ale sprawdzonego)
- śliwki węgierki 
- jabłka
- cynamon
 
Ciasto drożdżowe i kruszonkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Śliwki umyć, usunąć pestki  i  przekroić na pół. Jabłka  obrać, pokroić w plasterki. 
Jak już przygotujemy ciasto to układamy  owoce. Owoce  posypujemy cynamonem i cukrem.  Kruszonkę ścieramy na tarce.  Ciasto pieczemy 40 - 50 minut w 180 stopniach.


Smacznego!
M.

 

1 komentarz:

  1. O tak. I mi się zachciało. Jesteś okrutna dodając taki pyszny post o tej porze :P
    Jutro jak tylko wstanę to zabiorę się do zrobienia ciacha :)

    OdpowiedzUsuń