niedziela, 6 maja 2012

Ciasto z rabarbarem

Kolejne ciasto, specjalnie dla miłośników rabarbaru.

Właśnie się dowiedziałam, że  rabarbar ma właściwości oczyszczające, a to oznacza,  że warto  wprowadzić go do swojego jadłospisu w ramach wiosennego odtruwania organizmu. 


Składniki:
- ciasto francuskie mrożone (600 g)
- 600 g rabarbar
- 200 g cukru
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 700 ml mleka
- 2 torebki budyniu waniliowego (bez cukru)

Ciasto francuskie rozmrozić. Rabarbar  oczyścić, pokroić w 1 cm kawałki. Włożyć do miseczki,  posypać 100 g cukru i skórką z cytryny. Odstawić na 25 minut.  W 2/3 szklanki mleka  wymieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gorącego mleka dodać rozpuszczony proszek budyniowy.  Gotować, mieszając, aż budyń zgęstnieje.  Ciastem wyłożyć blachę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować budyniem. Rabarbar osączyć, rozłożyć na budyniu, lekko  wciskając. Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.

Ciasto przed wstawieniem do piekarnika

Upieczone

Moja córcia, już nie może się doczekać, kiedy skosztuje :)
 
Smacznego,
M   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz