Kolejne ciasto, specjalnie dla miłośników rabarbaru.
Właśnie się dowiedziałam, że rabarbar ma właściwości oczyszczające, a to oznacza, że warto wprowadzić go do swojego jadłospisu w ramach wiosennego odtruwania organizmu.
Składniki:
- ciasto francuskie mrożone (600 g)
- 600 g rabarbar
- 200 g cukru
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 700 ml mleka
- 2 torebki budyniu waniliowego (bez cukru)
Ciasto francuskie rozmrozić. Rabarbar oczyścić, pokroić w 1 cm kawałki. Włożyć do miseczki, posypać 100 g cukru i skórką z cytryny. Odstawić na 25 minut. W 2/3 szklanki mleka wymieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gorącego mleka dodać rozpuszczony proszek budyniowy. Gotować, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Ciastem wyłożyć blachę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować budyniem. Rabarbar osączyć, rozłożyć na budyniu, lekko wciskając. Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.
Ciasto przed wstawieniem do piekarnika
Upieczone
Moja córcia, już nie może się doczekać, kiedy skosztuje :)
M
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz