Na specjalne zamówienie męża upiekłam szarlotkę w kruchym cieście. Nieprzyzwoicie pyszna :)
Na specjalne zamówienie moich rodziców maślane ciasteczka. Jak zjesz jedno to zaraz sięgasz po drugie, ostrzegam, pokusa nie do opanowania :)
I jako trzecie: aby wszystkich zaskoczyć, rurki z bitą śmietaną (oczywiście ze strony Pani Doroty "Moje wypieki").
Przepis na maślane ciasteczka znajdziecie na naszym blogu: Maślane ciasteczka
Przepis na szarlotkę w kruchym cieście też znajdziecie na naszym blogu: Szarlotka w kruchym cieście
A teraz podaję przepis na rurki ze śmietaną.
Przygotowanie tych pyszności zajmuje trochę czasu i trzeba się zaopatrzyć w specjalne metalowe rurki, na które będziemy nawijać ciasto. Prace, możemy podzielić na dwa dni. Jednego dnia można upiec rurki, a drugiego nabić śmietaną. Myślę, że często nie będę ich robić ale na specjalne okazje można zaszaleć.
A oto tak wyglądają metalowe rurki:
Rurki z bitą śmietaną
Składniki:
- pół kilo mąki
- 250 g masła
- 250 g gęstej kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- śmietana kremówka
- cukier puder
Ciasto szybko zagnieść i schłodzić w lodówce. Wyjąć, posypując mąką - rozwałkować bardzo cienko. Pokroić w długie paski o szerokości 1,5- 2 cm. Metalową rurkę posmarować masłem. Nawijać na nią paski ciasta, zaczynając od węższej części. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec ok.15 minut w temperaturze 200 stopni C, do zezłocenia. Wystudzić. Nabić bitą śmietaną.
M
takie rureczki robiła moja mama :) pyyyycha ;)
OdpowiedzUsuń