niedziela, 29 stycznia 2012

Rurki z bitą śmietaną ...

... i inne słodkości na  imieninki  męża.


Na specjalne zamówienie męża upiekłam szarlotkę w kruchym cieście. Nieprzyzwoicie pyszna :)
Na specjalne zamówienie moich rodziców maślane ciasteczka.  Jak zjesz jedno  to zaraz sięgasz po drugie,  ostrzegam, pokusa nie do opanowania :)
I jako trzecie: aby wszystkich zaskoczyć, rurki z bitą śmietaną (oczywiście ze strony Pani Doroty "Moje wypieki").



Przepis na maślane ciasteczka znajdziecie na naszym blogu: Maślane ciasteczka



Przepis na szarlotkę w kruchym cieście też znajdziecie na naszym blogu: Szarlotka w kruchym cieście

A teraz podaję przepis na  rurki ze śmietaną. 
Przygotowanie tych pyszności zajmuje trochę czasu i trzeba się zaopatrzyć w specjalne metalowe rurki, na które będziemy nawijać ciasto.  Prace, możemy podzielić na dwa dni. Jednego dnia można  upiec rurki, a drugiego nabić śmietaną.  Myślę, że często nie będę ich robić ale na specjalne okazje można  zaszaleć.

A oto tak wyglądają metalowe rurki:


Rurki z bitą śmietaną

Składniki:
- pół kilo mąki
- 250 g masła
- 250 g gęstej kwaśnej śmietany
- szczypta soli 
- śmietana kremówka
- cukier puder

Ciasto szybko zagnieść i schłodzić w lodówce. Wyjąć, posypując mąką  - rozwałkować bardzo cienko. Pokroić w  długie paski o szerokości 1,5- 2 cm.  Metalową rurkę  posmarować masłem.  Nawijać na nią paski ciasta, zaczynając od węższej części. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec ok.15 minut w temperaturze 200 stopni C, do zezłocenia. Wystudzić. Nabić  bitą śmietaną.     


Pozdrawiam,
M







1 komentarz: