niedziela, 27 listopada 2011

Serowe ciasteczka z jabłkiem

Ci z Was, którzy mnie znają wiedzą, że długo nie wytrzymam bez pieczenia ciasta, ciasteczek. Dlatego dzisiaj  od rana chodziło mi po głowie jakieś ciasto.
Ale w końcu jest niedziela, więc nie chciałam pół dnia stać w kuchni.  Dlatego wpadłam na pomysł aby zrobić te pyszne  ciasteczka. 
Szybko się je robi.  A  jak jeszcze córcia pomagała to zrobiłyśmy je w tempie ekspresowym!


Składniki:
- 250 g białego twarogu półtłustego
- 250 g mąki pszennej
- 250 g masła - 3-4 jabłka
- cukier puder do posypania ciasteczek

Zagnieść ciasto z twarogu, mąki i miękkiego masła. Ciasto rozwałkować na blacie podsypując mąką. Kubkiem wyciąć koła (tak jak na pierogi). Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić na drobniejsze cząstki (3-4 mniejsze). Cząstki jabłek układać na wyciętych kółkach, okrągłą częścią na zewnątrz. Przykrywać ciastem formując „otwarte pierożki”, czyli zagniatając tylko kąciki pierożka. Można przycisnąć końce pierożka widelczykiem do ciasta. Ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut. Lekko przestudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.
  



Pozdrawiam,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz