piątek, 8 lipca 2011

Trochę inny tort

Dwa razy podchodziłam już do robienia tortu i przyznaję się, nie wyszło. Dlatego nie miałam przekonania żeby próbować zrobić kolejny tort. Nadarzyła się okazja, drugie urodziny mojej córeczki. Koleżanka podsunęła mi sprawdzony przepis, który wyszperała w internecie.

Tort robi się bardzo prosto, szybko, super smakuje, bo nie jest za słodki i wygląda efektownie !







Składniki:

- 4 jajka (oddzielnie)
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 litra śmietany 18%
- brzoskwinie z puszki
- migdały płatki
- śmietana kremówka 36 % (1 opakowanie)
- serek mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru

Ubić białka. Do sztywnych białek dodać cukier i ubijać dalej. Następnie dodawać po 1 żółtku i nadal ubijać mikserem. Do ubitej piany z cukrem i żółtkami wsypać mąki i proszek do pieczenia, lekko ale dokładnie wymieszać.
Przełożyć do okrągłej blaszki z odpinanym brzegiem i wysmarowanej masłem ale nie posypanej ani bułką ani kaszą manną. Blaszka powinna mieć ok. 28 cm średnicy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku aż do zarumienienia się ciasta, ok. 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika gorące ciasto. Odpiąć brzegi gorącej formy i pokroić gorące ciasto na dwie części. Zdjąć górę ciasta, dół zostaje na blaszce. I na to gorące ciasto wylać śmietanę a raczej wyjąć ( bo 18 % jest dość gęsta). Rozsmarować równo śmietanę i powykładać pokrojone w kostkę brzoskwinie lub inne owoce. Całość przykryć z powrotem gorącą górną warstwą ciasta i lekko docisnąć. Ciasto wystudzić. Po wystudzeniu bok i wierzch udekorować bitą śmietaną wymieszaną z serkiem mascarpone oraz 2 łyżkami cukru pudru. Boki obłożyć podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Górę tortu udekorować według swojego uznania. Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz