To danie może nie wygląda na zdjęciach apetycznie i zachęcająco, ale jest naprawdę pyszne. Dodanie do mięsa szczypty curry powoduje, że smakuje trochę jak z kuchni arabskiej. Przepis na danie dostałam kilka lat temu od mojej cioci i do dnia dzisiejszego z powodzeniem je przyrządzam.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego)
- 2 cebule
- rodzynki ( trochę mniej już garść)
- ryż biały ( 2 torebki)
- szczypta curry
- oliwa z oliwek
- vegeta
Ryż wcześniej ugotować według zaleceń na opakowaniu. Na patelnie wylać kilka krople oliwy, następnie wyłożyć mięso i podsmażyć. W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę i dorzucić na mięsa. Całość poddusić kilka minut. Mięso posypać vegetą, curry i na końcu dodać rodzynki.
Dusić jeszcze kilka minut. Na koniec wrzucić ryż i jeszcze 2 min trzymać na ogniu.
Do tego dania polecam podać sałatę pekińską z jogurtem wymieszanym z czosnkiem albo inną surówkę z sezonowych warzyw.
Smacznego:)
- 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego)
- 2 cebule
- rodzynki ( trochę mniej już garść)
- ryż biały ( 2 torebki)
- szczypta curry
- oliwa z oliwek
- vegeta
Ryż wcześniej ugotować według zaleceń na opakowaniu. Na patelnie wylać kilka krople oliwy, następnie wyłożyć mięso i podsmażyć. W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę i dorzucić na mięsa. Całość poddusić kilka minut. Mięso posypać vegetą, curry i na końcu dodać rodzynki.
Dusić jeszcze kilka minut. Na koniec wrzucić ryż i jeszcze 2 min trzymać na ogniu.
Do tego dania polecam podać sałatę pekińską z jogurtem wymieszanym z czosnkiem albo inną surówkę z sezonowych warzyw.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz