niedziela, 10 lipca 2011

Sernik







Składniki:

- 500 g półtłustego twarogu (użyłam twarogu President)

- 250 g mascarpone
- 50 g miękkiego masła
- 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 3/4 szklanki cukru
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki

Twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i aromatem na gładką masę. Dodać mleko, śmietanę kremówkę i zmiksować. Masa będzie rzadka. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę serową. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec 60- 70 minut. Wystudzić i schłodzić w lodówce.

*Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki", z moimi małymi modyfikacjami

Smacznego :)
M.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz