Strasznie się przeraziłam gdy zobaczyłam jak dawno nas tu nie było.
Czas to nadrobić! Zatem do roboty.
Na pierwszy ogień - CIASTO ORZECHOWE Z KREMEM
Składniki:
- 8 białek
- 4 żółtka
- 100 g orzechów włoskich siekanych i mielonych
- 100 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- puszka brzoskwiń
- opakowanie budyniu waniliowego
- szklanka mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka soku z brzoskwiń
- 4 żółtka
- łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g kaszy manny
- 200 g masła
- cukier
Ciasto: białka ubij mikserem, dodawaj cukier i żółtka, nie przerywając ubijania Na końcu resztę suchych składników, delikatnie wymieszaj. Dwie blaszki (30x25cm) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części i wylej na blaszki. Piecz ok 20 minut w temp. 170 stopni.
Krem: mleko wymieszaj z sokiem brzoskwiniowym. Część wymieszaj z suchymi składnikami (bez kaszy manny). Resztę zagotuj i dolej przygotowaną mieszankę. Teraz dodaj, mieszając, kaszę manną. Kiedy masa nabierze konsystencji budyniu, odstaw z ognia i dodaj 4 żółtka. Przestudź i dodaj miękkie masło, pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszaj.
Kiedy masa osiągnie temperaturę pokojową, nałóż ją na jedną część ciasta i przykryj drugą. wstaw do lodówki, aby stężał krem. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Smacznego,
M
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz