Dawno się tu nie pojawiałam. Czas to nadrobić!
Dzisiaj przedstawię dwa przepisy. Pierwszy, na moje ukochane ciasto kruche z borówkami i jagodami oraz żeby nie było zbyt słodko: tortille z pastą z tuńczyka.
Ciasto z borówkami amerykańskimi i jagodami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniacznej
- pół szklanki cukru brązowego
- cukier waniliowy
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 4 szklanki borówki amerykańskiej + 2 szklanki jagód
- 4 łyżki cukru
Oba gatunki mąki zagnieść z cukrem, cukrem waniliowym, masłem i żółtkami. 1/3 ciasta odciąć i wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Resztę ciasta wstawić na 30 minut do lodówki.
Borówki i jagody opłukać. Borówki przełożyć do rondelka, zasypać cukrem, wlać 2 łyżki wody i zagotować. Ostudzić. Do konfitury z borówek dodać umyte jagody, wymieszać.
Formę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciastem z lodówki wylepić blachę. Rozłożyć konfiturę z owocami na cieście. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać wierzch ciasta. Piec w temperaturze 180 C przez 45 minut.
Tortilla z pastą z tuńczyka
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- szczypiorek
- 2 jajka
- puszka kukurydzy
- ogórek zielony
- majonez
- sól
- tortilla
- sałata
Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić. Jajko i ogórka pokroić w kosteczkę. Dodać
posiekany szczypiorek i majonez wg uznania. Wszystko dobrze wymieszać i
doprawić solą i pieprzem.
Na tortilli rozłożyć listki salaty i pastę z tuńczyka. Zawinąć i serwować.
Pozdrawiam,
M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz