sobota, 28 kwietnia 2012

Ciasto truskawkowo - rabarbarowe

Przepraszam Was, za to małe opóźnienie. Obiecałam  przepis na ciasto z rabarbarem parę dni temu, ale nasza córka zrobiła nam psikusa i zachorowała. W związku z tym, pieczenie ciasta musiałam odłożyć. Zgodnie z  przysłowiem " co się odwlecze  to nie uciecze", oto pisze.

Gdy tylko pojawia się rabarbar to od razu wiem  co zrobię. Jest to jedno z moich ulubionych  ciast. Nie znam osoby, której by nie smakowało.
Połączenie  kruchego spodu z  kwaśną masą  rabarbarowo - truskawkową oraz  słodką bezą to jest to, co lubię najbardziej.

To jest moje pierwsze ciasto rabarbarowo - truskawkowe w tym roku, ale na pewno nie ostatnie!

Jak obejrzycie zdjęcia to może Wam się wydać mało "eleganckie", ale jak spróbujecie to  podbije Wasze serca i podniebienia.


Przepis pochodzi ze strony "Moje wypieki".
 
Składniki na ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 kostki masła


Składniki na nadzienie:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 6 żółtek
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 4 szklanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki (około pół kilo)
- 1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki


Składniki na pianę:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem, aż utworzą się drobne grudki.  Wsypać ciasto na blachę (33 x 23 cm), wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia i wylepić dokładnie dno blaszki. Piec  ok 10-12 minut.

Spód ciasta po upieczeniu

W misce  wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka rozbełtać i wymieszać ze śmietanką, następnie wlać mieszankę do suchych  składników, wymieszać. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec w temp. 180 stopni  przez 1 godzinę.

    Nadzienie rabarbarowo- truskawkowe

Ciasto po upieczeniu z nadzieniem

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać  cukier,wyłożyć  pianę na upieczone ciasto i piec aż pianka się zarumieni, około 10-15 minut. 

Smacznego, 
M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz