Przepraszam Was, za to małe opóźnienie. Obiecałam przepis na ciasto z rabarbarem parę dni temu, ale nasza córka zrobiła nam psikusa i zachorowała. W związku z tym, pieczenie ciasta musiałam odłożyć. Zgodnie z przysłowiem " co się odwlecze to nie uciecze", oto pisze.
Gdy tylko pojawia się rabarbar to od razu wiem co zrobię. Jest to jedno z moich ulubionych ciast. Nie znam osoby, której by nie smakowało.
Połączenie kruchego spodu z kwaśną masą rabarbarowo - truskawkową oraz słodką bezą to jest to, co lubię najbardziej.
To jest moje pierwsze ciasto rabarbarowo - truskawkowe w tym roku, ale na pewno nie ostatnie!
Jak obejrzycie zdjęcia to może Wam się wydać mało "eleganckie", ale jak spróbujecie to podbije Wasze serca i podniebienia.
Przepis pochodzi ze strony "Moje wypieki".
Przepis pochodzi ze strony "Moje wypieki".
Składniki na ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
Składniki na nadzienie:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 6 żółtek
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 4 szklanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki (około pół kilo)
- 1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki
Składniki na pianę:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem, aż utworzą się drobne grudki. Wsypać ciasto na blachę (33 x 23 cm), wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia i wylepić dokładnie dno blaszki. Piec ok 10-12 minut.
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
Składniki na nadzienie:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 6 żółtek
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 4 szklanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki (około pół kilo)
- 1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki
Składniki na pianę:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem, aż utworzą się drobne grudki. Wsypać ciasto na blachę (33 x 23 cm), wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia i wylepić dokładnie dno blaszki. Piec ok 10-12 minut.
Spód ciasta po upieczeniu
W misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka rozbełtać i wymieszać ze śmietanką, następnie wlać mieszankę do suchych składników, wymieszać. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec w temp. 180 stopni przez 1 godzinę.
Nadzienie rabarbarowo- truskawkowe
Ciasto po upieczeniu z nadzieniem
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier,wyłożyć pianę na upieczone ciasto i piec aż pianka się zarumieni, około 10-15 minut.
Smacznego,
M
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz