Mazurka robię już 3 rok z rzędu i zawsze wychodzi bezbłędny. Lubię połączenie kruchego ciasta z kwaśnym dżemem porzeczkowym i oczywiście przesłodką masą kajmakową.
Tego mazurka nie może zabraknąć na moim stole wielkanocnym.
Składniki:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 2 surowe żółtka
- 2 ugotowane żółtka
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki śmietany (ja użyłam 18 %)
- 1 puszka masy kajmakowej
- słoik dżemu z czarnej porzeczki
- bakalie do dekoracji
Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Zimne masło posiekać z mąką, dodać przetarte żółtka i surowe, cukier, śmietanę. Wyrobić ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną część cienko rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną i oprószoną mąką formę. Piec 15 minut w 200 stopniach. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, większą część ciasta rozwałkować cienko, wyłożyć formę. Z reszty uformować wałeczek i zrobić obramowanie ciasta tak żeby masa kajmakowa nie wypłynęła. Piec 15 min w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Gdy oba blaty ciasta przestygną, na płaski blat wyłożyć dżem porzeczkowy. Następnie położyć blat z ramką i lekko docisnąć. Masę kajmakową wyłożyć na blat, nożem maczanym we wrzątku. Przybrać bakaliami według uznania.
Smacznego:)
M.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz