niedziela, 8 kwietnia 2012

Baby, Mazurki ....

Mazurka robię  już 3 rok z rzędu  i zawsze wychodzi bezbłędny. Lubię połączenie  kruchego ciasta z  kwaśnym dżemem porzeczkowym i oczywiście przesłodką masą kajmakową. 
Tego mazurka nie może zabraknąć na moim stole wielkanocnym.


Składniki:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 2 surowe żółtka
- 2 ugotowane żółtka
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki śmietany (ja użyłam 18 %)
- 1 puszka  masy  kajmakowej
- słoik dżemu z czarnej porzeczki
- bakalie do dekoracji

Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Zimne masło posiekać z mąką, dodać przetarte żółtka i surowe, cukier, śmietanę. Wyrobić ciasto, włożyć na 30 minut  do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną część cienko rozwałkować, wyłożyć nim  natłuszczoną i oprószoną mąką formę. Piec 15 minut w 200 stopniach.  Drugą  część  ciasta wyjąć z lodówki, większą część  ciasta rozwałkować cienko, wyłożyć  formę.  Z reszty  uformować  wałeczek i zrobić obramowanie ciasta tak żeby masa kajmakowa nie wypłynęła.  Piec 15 min w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Gdy  oba blaty ciasta przestygną, na płaski blat wyłożyć dżem porzeczkowy. Następnie położyć blat z  ramką i lekko docisnąć. Masę kajmakową wyłożyć na blat,  nożem maczanym  we wrzątku. Przybrać bakaliami według uznania. 





Smacznego:)
 M.

    

-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz