Składniki na ciasto (około 15 drożdżówek):
- 500 g mąki pszennej
- 21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych
- 20 g miodu
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 7 g soli
- 75 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
- 4 łyżki miękkiego masła
- pół szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 400 g sera twarogowego
- starta skórka z cytryny
Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze
świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie
ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia
objętości.
W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.
Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe
bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 -
30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w
każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego,
ciasto posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem.
Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopniach C.
Przepis pochodzi ze strony: "Tak sobie pichce"
M.
ale smaka narobiłaś M :) smakowicie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuń