czwartek, 12 stycznia 2012

Beziki

Poprzedni post dotyczy szarlotki. Ten wpis trochę się z nim łączy. Beziki, o których mowa,  przygotowałam z białek, które zostały  mi  po  kruchym spodzie (użyłam tylko żółtek). 

 Składniki:
- 4 białka
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego

Białka ubić na pianę, dosypując 4 łyżki cukru.  Ubijać tak długo, aż  piana będzie sztywna i lśniąca. Do piany dodać pozostały cukier  i  cukier waniliowy. Wymieszać i lekko ubić.  Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Formować małe bezy. wyciskając  masę na posmarowany tłuszczem papier pergaminowy. Suszyć 40 minut w temperaturze 120 -140 stopni C.

 
 
M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz