czwartek, 18 sierpnia 2011

Tarta z porami i boczkiem

Jest to jedna z moich ulubionych potraw. Zawsze w zamrażalniku mam kilka sztuk mrożonego ciasta francuskiego. Wymyślam dodatki albo wrzucam to co mam aktualnie w lodówce i gotowe. Dzisiaj prezentuje tartę z porami i boczkiem, ale równie dobra jest tarta z boczkiem, cebulą i serem żółtym lub z wędzonym łososiem i koperkiem.

Przygotowania



Tarta przed pieczeniem...

... a tu gotowa do zjedzenia


Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (gotowe)
- 1 duży por (biała część)
- 40 dkg boczku wędzonego
- 2 jajka
- śmietana 18 %
- sól, pieprz


Ciasto francuskie rozmrozić. Boczek wędzony pokroić, wrzucić na patelnie i podsmażyć. Pora dokładnie umyć i pokroić w paski. Wrzucić na patelnie i razem z boczkiem poddusić kilka minut. Żaroodporną formą wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Dokładnie wyłożyć ciastem francuskim. Nadmiar ciasta odkroić. W kubeczku mieszamy jajka ze śmietaną, dodać sól i pieprz do smaku. Sos dolewamy do farszu z boczku i pora. Dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na ciasto i rozprowadzamy. Piec w temperaturze 170 C przez około 40- 50 minut, do zarumienienia. Dla wzbogacenia smaku można dodać trochę sera żółtego, startego na tarce.

Smacznego,
M







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz