czwartek, 18 sierpnia 2011

Bread Pudding

Jeśli macie w domu czerstwą chałkę i nie wiecie co z nią zrobić to polecam ten deser. Podchodziłam do niego z rezerwą, ale jak go w końcu zrobiłam to zakochałam się w nim. Robi się naprawdę szybko. Pudding jest bardzo lekki, z kropelką rumu i rodzynkami!
A zapach cynamonu zawładnął całym mieszkaniem!
Ciekawe czy mężowi będzie smakował ?


Według przepisu A. Kręglickiej





Składniki:

- mała chałka
- 1 i 1/2 szklanka mleka
- 2 jajka
- rodzynki (filiżanka)
- 4 łyżki masła (roztopione)
- 2 łyżki cukru
- cynamon
- 2 łyżki rumu

Chałkę pokroić w kostkę. Mleko wymieszać z jajkami, cukrem, masłem, rumem i cynamonem. Całość wymieszać z suchą chałką i namoczonymi rodzynkami. Wymieszać delikatnie. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Wlać masę, wierzch posypać cukrem. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 180 st C przez 40 minut, do zrumienienia wierzchu.

M.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz