piątek, 29 lipca 2011

Risotto z pieczarkami

Chciałabym Wam przedstawić kolejną propozycję na "Obiad w 30 minut" - Risotto z pieczarkami.
Szybko, tanio i smacznie!



Składniki:

- 100 g ryżu (1 woreczek)
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 25-30 dag pieczarek
- 4-5 szklanki bulionu
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej

Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy umyte i pokrojone pieczarki, dusimy ok 10 minut, aż grzyby zmiękną. Do garnka wlewamy ok. 2 łyżek oleju i stawiamy na palnik. Do rozgrzanego oleju wsypujemy ryż i mieszamy przez ok. 2 minuty. Następnie dolewamy szklankę bulionu, mieszamy i czekamy aż się wchłonie. Powtarzamy z pozostałymi 4 szklankami bulionu. Pod koniec dodajmy pieczarki, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz