Teraz ja robię go razem z moją córeczką, która chętnie wrzuca bakalie do masy.
Często w przepisach widzę, że do czekolady dodaje się pokruszone herbatniki. My zawsze dodawałyśmy tylko bakalie!
I taki właśnie przepis znajdziecie poniżej.



Składniki:
- paczka mleka w proszku ( 400 gram)
- 4 płaskie łyżki stołowe gorzkiego naturalnego kakao
- 1,5 szklanki cukru
- pół szklanki mleka
- kostka masła
- bakalie (orzechy, migdały, rodzynki, żurawina, suszone morele)
Zagrzać mleko, dodać pokrojone w kawałki masło i rozpuścić. Dodać cukier oraz kakao - ciągle mieszając na małym ogniu.Kiedy składniki się już połączą a cukier rozpuści, zdjąć z ognia i dodać stopniowo mleko w proszku cały czas miksować do otrzymania jednolitej masy. W tym czasie masa przez jakiś czas będzie strasznie gęsta i zrobią się "grudy" ale bez obaw miksować dalej i po chwili zrobi się piękna jednolita masa. Wtedy wyłączyć mikser i dodać bakalie. Wszystko wymieszać.Włożyć masę do aluminiowej jednorazowej foremki i wsadzić do lodówki. Jeść kiedy stężeje.
Wygląda jak salceson :o(
OdpowiedzUsuń