Wyglądał cudownie, pachniał obłędnie a jak smakował ...
Składniki na ciasto:
2 czubate szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki śmietany (18 %)
1 kg śliwek węgierek
Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć. Dodać jajka, następnie mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Wszystko razem wymieszać. Ciasto będzie dość gęste. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto. Na ciasto układać umyte, połówki śliwek, skórą do dołu. Posypać cukrem i jeśli ktoś lubi cynamonem.
Składniki na kruszonkę:
1/3 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki wymieszać ,wsadzić na 30 min do zamrażalnika. Po wyjęciu zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na ciasto.
Piec około 50- 60 min w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego!
2 czubate szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki śmietany (18 %)
1 kg śliwek węgierek
Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć. Dodać jajka, następnie mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Wszystko razem wymieszać. Ciasto będzie dość gęste. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto. Na ciasto układać umyte, połówki śliwek, skórą do dołu. Posypać cukrem i jeśli ktoś lubi cynamonem.
Składniki na kruszonkę:
1/3 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki wymieszać ,wsadzić na 30 min do zamrażalnika. Po wyjęciu zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na ciasto.
Piec około 50- 60 min w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz