czwartek, 12 sierpnia 2010

Placek ze śliwkami

Na taki właśnie placek miałam ochotę!
Wyglądał cudownie, pachniał obłędnie a jak smakował ...





Składniki na ciasto:
2 czubate szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki śmietany (18 %)
1 kg śliwek węgierek

Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć. Dodać jajka, następnie mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Wszystko razem wymieszać. Ciasto będzie dość gęste. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto. Na ciasto układać umyte, połówki śliwek, skórą do dołu. Posypać cukrem i jeśli ktoś lubi cynamonem.

Składniki na kruszonkę:
1/3 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru

Wszystkie składniki wymieszać ,wsadzić na 30 min do zamrażalnika. Po wyjęciu zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na ciasto.

Piec około 50- 60 min w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz