Nie wiem, jak Wy, ale ja szukam cały czas nowych doznań smakowych i dużo eksperymentuje z jedzeniem, nie zawsze trafnie muszę stwierdzić :) Tym razem, znalazłam przepis na kurczaka w krakersach.
Wypróbowałam..... zasmakowało...... i teraz podzielę się nim z Wami.
Składniki:
- 2 podwójne piersi kurczaka
- paczka krakersów
- sól
- pieprz
- mleko
- ser żółty, starty
Sos:
- pietruszka
- krem z kury (ja użyłam 2 x Gorący Kubek- krem z kury)
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżki masła
Piersi kurczaka oczyścić, umyć i podzielić na mniejsze fileciki. Pół paczki krakersów pokruszyć na miazgę (mają wyglądać jak bułka tarta), ja użyłam do tego malaksera. Mleko, krakersy i starty ser przełożyć do 3 miseczek. Pokruszone krakersy doprawiamy solą i pieprzem. Maczamy każdy kawałek kurczaka w mleku, serze i na końcu w krakersach. Mocno dociskamy aby panierka się trzymała. Patelnie lub formę żaroodporną, natłuszczamy margaryną lub oliwą. Wykładamy kurczaki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut. Kurczaki przykrywamy folią aluminiową i pod koniec pieczenia zdejmujemy, żeby skorupka nam się trochę zarumieniła.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Gorące kubki z kremem z kury rozrabiamy z wodą w małym garnuszku, dodajemy 2 łyżki masła i 2 łyżki śmietany. Gotujemy na małym ogniu, żeby sos trochę zgęstniał.
Gotowe piersi polewamy sosem., można podawać z frytkami lub ryżem.
M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz