poniedziałek, 2 stycznia 2012

Kurczak w krakersach

Jest to propozycja na obiad w 30, no może w 40 minut! 
Nie wiem, jak Wy, ale ja  szukam cały czas nowych doznań smakowych i dużo eksperymentuje z jedzeniem, nie zawsze trafnie muszę stwierdzić :)  Tym razem,  znalazłam przepis na kurczaka w krakersach. 
Wypróbowałam..... zasmakowało...... i teraz podzielę się nim z Wami.
 

Składniki:
- 2 podwójne piersi kurczaka
- paczka krakersów
- sól
- pieprz
- mleko
- ser żółty, starty

Sos:
- pietruszka
-  krem z kury (ja użyłam 2 x  Gorący Kubek- krem z kury)
-  2 łyżki  śmietany 18 %
- 2 łyżki masła

Piersi kurczaka oczyścić, umyć i podzielić na mniejsze fileciki. Pół paczki krakersów pokruszyć na miazgę (mają wyglądać jak bułka tarta), ja użyłam do tego malaksera. Mleko, krakersy i starty ser przełożyć do 3 miseczek. Pokruszone krakersy doprawiamy solą i pieprzem. Maczamy każdy kawałek kurczaka w mleku, serze i na końcu w krakersach. Mocno dociskamy aby panierka się trzymała. Patelnie lub formę żaroodporną, natłuszczamy margaryną lub oliwą. Wykładamy kurczaki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut. Kurczaki przykrywamy folią aluminiową i pod koniec pieczenia zdejmujemy, żeby skorupka nam się trochę  zarumieniła.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Gorące kubki z kremem z kury rozrabiamy z wodą w małym garnuszku, dodajemy 2 łyżki masła i 2 łyżki śmietany. Gotujemy na małym ogniu, żeby sos trochę zgęstniał. 
Gotowe piersi  polewamy sosem., można podawać z frytkami lub ryżem.







M.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz