poniedziałek, 24 października 2011

Tort malinowy

Po wielkim sukcesie tortu dla córeczki, postanowiłam przygotować tort dla  mojej Mamy z okazji urodzino -imienin.
Korzystając z okazji, że rzutem na taśmę  dostałam ostatnie maliny, zrobiłam tort malinowy.

Chciałabym zachęcić wszystkich do robienia tortów, z kilku powodów:
- nie jest  to wcale takie trudne,
- mamy pewność, że wszystkie składniki tortu  są wysokiej jakości, tort jest świeży
- możemy udekorować tort  według własnego uznania,
- no i satysfakcja, że sami zrobiliśmy  tort dla bliskiej osoby.





Składniki

Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku  do pieczenia
- ok. 0,5 l śmietany 18 %
- świeże maliny

Krem malinowy:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki  cukru pudru
- 3/4 szklanki musu malinowego * (przepis na mus podaję poniżej)
- 1 czubata łyżeczka żelatyny

Do dekoracji:
- bezy
-  płatki migdałów
-  świeże maliny 

Ciasto:
Białka ubić mikserem. Do sztywnych białek dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodać żółtka. Do  ubitej piany z cukrem i żółtkami dodać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na okrągłą tortownicę wysmarowaną  masłem. Piec w  piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C do  zarumienienia  się ciasta (około 40 minut). 
Po upieczeniu ciasto  wyjąć z piekarnika i odpiąć brzeg tortownicy.  Gorące ciasto pokroić na dwie części.  Zdjąć górną warstwę ciasta, przypiąć ponownie brzegi tortownicy. Na gorące ciasto wylać śmietanę, rozprowadzić równomiernie na cieście. Dodać owoce, w tym przypadku maliny i przykryć  górną warstwą ciasta (jeszcze ciepłą). Docisnąć. Pozostawić do wystudzenia. 

Krem malinowy:   
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody (3 łyżki) i zostawić do wystygnięcia. Ubić sztywno śmietanę. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę  i wszystko delikatnie wymieszać. Przestudzoną żelatynę wymieszać z musem malinowym, dodać masę śmietanową. Wymieszać. Pozostawić w lodówce do stężenia. 

Gdy ciasto wystygnie a krem malinowy  stężenie zabieramy się do dekorowania.  Wierzch ciasta pokrywamy kremem malinowym, na wierzchu i po bokach. Płatki  prażymy na suchej patelni i obsypujemy boki tortu.  Na  wierzchu dekorujemy np.  bezami i świeżymi malinami. 

*Mus malinowy: zagotować 400 g malin, sok z połowy cytryny i około pół szklanki  cukru. Następnie   mus miksujemy i przecieramy przez sito w celu pozbycia się pestek.  

M.
   












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz