Przepis na tą przekąskę mam od Agaty.
Na jednej z imprez u Agaty i jej męża, miałam przyjemność jej skosztować i bardzo mi posmakowała. Świetne połączenie sera pleśniowego, gruszki i orzechów włoskich z gorzką nutą cykorii.
Na jednej z imprez u Agaty i jej męża, miałam przyjemność jej skosztować i bardzo mi posmakowała. Świetne połączenie sera pleśniowego, gruszki i orzechów włoskich z gorzką nutą cykorii.
Na ostatniej rodzinnej imprezie, postanowiłam zaskoczyć Gości. Przygotowałam właśnie łódeczki z cykorii, okazały się hitem. Więc postanowiłam podzielić się z Wami przepisem.
Składniki:
- 2-3 cykorie
- 2 serki pleśniowe Lazur (niebieskie)
- 1 śmietana 18%
- puszka gruszek w syropie
- orzechy włoskie
- gałka muszkatołowa
- pieprz
Na patelnię wylać śmietanę i dodać pokruszony ser pleśniowy. Mieszać aż ser się rozpuści. Dodać do smaku pieprz i gałkę muszkatołową. Przełożyć masę do miski i pozostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie drugi kawałek sera pleśniowego kroimy na małe kawałeczki. Gruszki odsączamy z nadmiaru syropu i też kroimy w kosteczkę. Orzechy prażymy na suchej patelni. Część odkładamy do posypania na wierzch cykorii a resztę wrzucamy do pokrojonych gruszek i sera. Cykorię obieramy na oddzielne listki. Masę serowo - śmietanową delikatnie mieszamy razem z pokrojonymi składnikami. Masę małą łyżeczką nakładamy na listki cykorii. Na koniec posypujemy resztką orzechów.
Smacznego,
M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz