Brownie to chyba jedno z moich ulubionych ciast. Lubie je za mocno czekoladowy smak oraz za włoskie orzechy. Z tego co pamiętam, brownie było pierwszym ciastem, które upiekłam. Od niego zaczęła się moja przygoda z pieczeniem ciast. Zawsze go robię gdy tyko najdzie mi ochota na mocno czekoladową bombę energetyczną. Prawdziwe brownie powinno być przypieczone na zewnątrz a mokre w środku.
Przepis znalazłam na forum kulinarnym Smaczny.pl
Składniki:
- 375 g masła, pokrojonego na kawałki
- 75 g gorzkiej czekolady
- 6 jaj
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 500 g cukru
- 225 g mąki pszennej
-1 łyżeczka soli
- 300 g orzechów włoskich
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zostawić do wystygnięcia. W innym naczyniu wymieszać jajka, cukier waniliowy i cukier. Dodać mąkę i sól. Wymieszać. Rozpuszczoną czekoladę z masłem łączymy z masą jajeczną. Dokładnie połączyć mikserem. Następnie dodajemy orzechy. Formę smarujemy tłuszczem, oprószamy bułką tartą i wlewamy masę. Piec ok 35 - 45 minut. Jeżeli chcecie aby ciasto było bardziej suche w środku to sugeruje piec ok 45 minut.
Smacznego!
M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz