wtorek, 4 października 2011

Cynamonowe pączki z jabłkiem

...czyli Homemade Apple Fritters

Przepis pochodzi ze strony http://seeminglygreek.com/. Jest to blog dziewczyny pochodzącej z Texasu w USA a zakochanej w kulturze Grecji, kuchni greckiej i Greku... zatem przepisy, które prezentuje to typowe dania kuchni greckiej.

Przeczytałam i pomyślałam, że może warto wypróbować nowy przepis na szybki deser dla moich łasuchów. A poza tym, nie wiem jak Wy, ale ja lubię połączenie jabłka i cynamonu!


Składniki:
- 1 czubata szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła (rozpuszczone)
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 1-1 1/2 szklanki pokrojonego w drobną kostkę jabłka
- olej do smażenia

Lukier:
- 1 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mleka

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Następnie dodać mokre składniki, poza jabłkami. Wszystko dobrze wymieszać. Delikatnie wrzucić kawałki jabłka. Wymieszać. W garnku rozgrzać olej. Łyżką nakładać ciasto i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć ok 45 sekund, każdą stronę. Uwaga: pilnować, żeby się nie przypaliły.

Po usmażeniu przygotować z powyższych składników lukier. Polać nim pączki.
Zamiast lukru można posypać cukrem pudrem.




Pozdrawiam,
M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz