czwartek, 11 sierpnia 2011

Migdałowe dachówki

Bardzo delikatne, z nutą migdałów, w sam raz do kawy ...





Składniki:

- 300 g mielonych migdałów
- 250 g cukru
- 75 g mąki
- 25 g masła
- 5 jajek
- 1 torebka cukru waniliowego
- szczypta soli

Przesiać mąkę do miski, dosypać cukier waniliowy, migdały i szczyptę soli, wymieszać drewnianą łyżką. Jajka ubić i delikatnie dodawać mąkę z migdałami unosząc masę drewnianą łopatką. Dolać roztopione masło. Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę nakładać małą łyżeczką kupki ciasta w pewnej odległości od siebie, rozpłaszczyć je nożem umoczonym w wodzie.
Wstawić do gorącego piekarnika na 10 min. Po upieczeniu natychmiast zdejmować łopatką z blaszki i ukła­dać na cienkim wałku, by twardniejąc stały się wypukłe jak da­chówki.

M.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz