wtorek, 5 lipca 2011

Kokardki z łososiem





Składniki:
- makaron kokardki ( może być każdy inny)
- paczka wędzonego łososia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- śmietana 18 %
- koncentrat pomidorowy
- koperek lub natka pietruszki
- sól, pieprz

Makaron gotujemy na osolonej wodzie. Na patelnie wlewamy kilka kropel oliwy z oliwek. Wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek, dusimy przez 10 min do zeszklenia cebuli. Uważamy, żeby czosnek się nie przypalił. Łososia (bez skóry) kroimy na drobne kawałeczki.
Wrzucamy na patelnie i podsmażamy. W tym czasie przygotowujemy sos, łączymy 2 łyżki śmietany z 2 łyżkami koncentratu (proporcje można zmienić). Do podsmażonego łososia z cebulą wrzucamy makaron i wlewamy sos. Wszystko chwilę gotujemy, żeby sos dobrze się połączył z łososiem i makaronem. Solimy i pieprzymy do smaku. Ostrożnie z solą bo wędzony łosoś sam w sobie jest słony.
Na koniec posypujemy koperkiem bądź natką.

Smacznego,
M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz