Od dłuższego czasu zbierałam się aby zrobić te bułeczki. W końcu zrobiłam i polecam wszystkim a w szczególności fanom suszonych pomidorów.
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.blox.pl
Składniki:
- 350 ml wody
- 2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 115 g suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych
- mleko do glazury
Wszystkie składniki na bułeczki wyrobić, najlepiej mikserem. Pod koniec wyrabiania dodać pomidory. Ciasto uformować w kulę i odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić, podzielić na 10 części, z każdej uformować bułeczkę i układać na blaszce oprószonej mąką. Przykryć, odłożyć do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem. Piec w temp. 200 C przez ok. 20 minut. Studzić na kratce.
Życzę smacznego!
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz